Hållbarhet är konceptet att möta dagens behov utan att äventyra framtida generationers förmåga att möta sina egna behov. Det handlar om att hitta en balans mellan sociala, ekonomiska och miljömässiga faktorer för att säkerställa att resurser används på ett ansvarsfullt sätt och inte utarmar dem för framtida generationer. Med andra ord handlar hållbarhet om att skapa en värld som är rättvis, välmående och miljöansvarig för både nuvarande och framtida generationer.
Som företag anser vi oss ha ett ansvar gentemot samhället med hänsyn till både människor och miljö – ett Corporate Social Responsibility, också kallat CSR. Detta omfattar exempelvis vårt arbete med att förbättra arbetsvillkor i produktionsländer, effektivisera transport och logistik samt använda material som är ekologiska eller miljömärkta.
Tack vare att vi välstrukturerat och effektivt arbetar under ett eget ledningssystem så kan vi säkerställa att hela organisationen jobbar mot samma miljömål som är stommen i vår miljöpolicy. Miljöpolicyn är antagen av Vokys ledning och innehåller ett löfte om ett ständigt förbättringsarbete i hela kedjan från idé och beställning till produktion och leverans.
I september 2015 antog världens stats- och regeringschefer en ny utvecklingsagenda och globala mål för hållbar utveckling. Agenda 2030 består av 17 globala mål för hållbar utveckling som syftar till att utrota fattigdom, stoppa klimatförändringar och skapa fredliga och trygga samhällen.
Agenda 2030 är den mest ambitiösa planen för att skapa en hållbar utveckling som världen någonsin antagit. Världens ledare har lovat att uppnå de globala målen till år 2030. Alla länder har därmed tagit på sig ansvaret att skapa en mer rättvis, hållbar och bättre värld.
För att främja långvarig, inkluderande och hållbar ekonomisk tillväxt, full och produktiv anställning samt anständigt arbete för alla.
För att säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster.
Att vidta brådskande åtgärder för att bekämpa klimatförändringar och deras påverkan.
Parisavtalet slår fast att den globala temperaturökningen ska hållas väl under 2 °C och att man ska sträva efter att begränsa den till 1,5 °C. Detta framförallt genom att minska utsläppen av växthusgaser. En annan del av avtalet handlar om att öka förmågan att anpassa sig till negativa effekter, och att hantera de skador och förluster som uppstår till följd av klimatförändringarna.
I stort sett alla världens länder har förbundit sig att genomföra åtgärder som bidrar till att målen i Parisavtalet uppnås. Åtagandena som länderna gör ska skärpas successivt och stämmas av globalt var femte år genom en global översyn. Den globala översynen utvärderar ländernas gemensamma insatser i förhållande till Parisavtalets långsiktiga mål. Varje år innan COP kommer UNFCCC sekretariatet publicera en kortare syntesrapport som ger en översikt över hur ländernas planerade åtaganden står sig gentemot Parisavtalets långsiktiga temperaturmål.
Vi ska följa gällande miljölagstiftining, förordningar och bestämmelser, men ha som mål att överträffa dessa, med utgångspunkt i vår omvärldsbevakning av branschrelevanta milöfrågor.
Vårt miljöarbete ska vara väl integrerat i vår affärsplan och kvalitetspolicy, så att miljöarbetet helt integreras i företagets löpande verksamhet.
Vi ska föra en dialog mellan medarbetare, leverantörer och kunder i hur vi tillsammans kan arbeta med hållbart ur ett livscykelsperspektiv.
Vi skall fastställa, arbeta mot och följa upp vårt miljöarbete gentemot mätbara mål.
Allt vi gör kan bli bättre, och vi arbetar därför med ständinga förbättringar i vårt miljöarbete.
Stor påverkan
Mellastor påverkan
Liten påverkan
Baserat på effektdata och principer från livscykelanalys (LCA) har vi identifierat 4 materialklasser. Ohållbara material, som jungfrulig plast, finns i kategori 4. Material som återvunnen bomull eller plast anges i kategori 1.
Kan produkten återvinnas i lättillgängliga återvinningsbehållare eller på avlämningsställen? Är produkten monomaterial (tillverkad av ett enda material)? Är produkten cirkulär och finns det system för återtagande?
Var har produkten tillverkats? Vi använder EPI-poängen som ett ledande riktmärke. Environmental Performance Index (EPI) är en metod för att kvantifiera och numeriskt markera ett lands miljöprestanda.
Har produkten certifieringar som t.ex: Oeko-Tex®, BCI®, BlueSign®, GRS®, GOTS®, FSC® osv. Ju strängare certifieringen är, desto högre poäng.
Har fabriken där produkterna tillverkas granskats av en tredje part utöver Polyconcepts egna interna revisioner. Detta kan vara BSCI, SMETA, SA8000, WRAP, Bcorp, FWF, Fairtrade osv. En högre revisionspoäng ger en högre poäng i påverkansverktyget.
Varumärket är en viktig del av en reklamprodukt. Produkter får poäng när de är märkta med certifierade bläck (som Eco passport från Oeko-Tex®) eller certifierade processer och tekniker för märkning (som GOTS® eller GRS®).
Kan produkten återvinnas i lättillgängliga återvinningsbehållare eller på avlämningsställen? Är produkten monomaterial (tillverkad av ett enda material)? Är produkten cirkulär och finns det system för återtagande?
Öppenhet i leveranskedjan är en viktig prioritering. Känner vi inte bara till leverantören utan också till fabriken där produkten tillverkas? Har vi insyn i råvaruförsörjningskedja? Är leveranskedjan certifierad (GOTS, GRS, FSC etc.)?
Hur transporteras produkten innan den kommer till slutkund? Behöver den åka fram och tillbaka i världen? Hur har utsläppen varit under transportkedjan?
Som ett led i vårt förbättringsarbete för att minska våra klimatavtryck letar vi på Voky hela tiden efter nya möjligheter att göra skillnad. Därför har vi nyligen tagit ett viktigt steg mot att minska vår miljöpåverkan genom att investera i solcellsteknologi på taket till vår fastighet i Linköping. Beslutet att integrera solceller som en del av energiförsörjningen av vår verksamhet är resultatet av en noggrann utvärdering och ett steg i vårt arbete för att främja gröna initiativ och förbättra vårt ekologiska fotavtryck.
Som en del av vårt hållbarhetsarbete har vi sedan slutet på 2021 slutat använda utfyllnadsmaterial i plast i våra försändelser. I stället är plasten utbytt mot återvinningsbart fasfilspapper som ger lika gott skydd för produkterna under transport. Vi har även valt att fortsätta vår hållbarhetsresa genom att under 2022 byta ut våra E-handelspåsar till att vara helt gjorda i återvinningsbar kartong.
Sedan 2020 är Voky certifierade enligt ISO 14001:2015, vilket innebär att vårt ledningssystem uppfyller kraven för ett effektivt och strukturerat miljöarbete.
ISO 9001 är ett internationellt ledningssystem som beskriver hur företag ska arbeta för att säkerställa kvalitet i arbetet. Syftet är att säkerställa att viktiga krav på verksamheten uppfylls genom att dokumentera och beskriva hur verksamheten jobbar med kvalitetsfrågor. ISO 9001 handlar om kvalitetsledning utifrån kundernas behov och fungerar som ett bevis för att man arbetar mot ständig förbättring och utveckling.
ISO 45001 specificerar krav på ett ledningssystem för arbetsmiljö och säkerhet (OH&S) och ger vägledning för dess användning, för att göra det möjligt för organisationer att tillhandahålla säkra och hälsosamma arbetsplatser genom att förebygga arbetsrelaterade skador och ohälsa, samt genom att proaktivt förbättra dess arbetsmiljöprestanda.
Den Globala ekologiska textilstandarden (GOTS) utvecklades av ledande standardsättare för att definiera globalt erkända krav för ekologiska textilier. Från skörd av råmaterial, miljö- och socialt ansvarig tillverkning till märkning ger textilier som är certifierade enligt GOTS en trovärdig försäkran till konsumenten.
Global Recycle Standard (GRS) är en frivillig produktstandard för att spåra och verifiera innehållet av återvunna material i en slutprodukt. Standarden gäller hela leveranskedjan och behandlar spårbarhet, miljöprinciper, sociala krav, kemiskt innehåll och märkning.
Att ha lyckats uppfylla Svanens krav och bli licensinnehavare är ett mycket tydligt bevis på ett gott miljöarbete och en strävan att ligga i framkant av utvecklingen. Svanenmärket är en världsledande miljömärkning med hög kännedom och trovärdighet.
FSC står för Forest Stewardship Council och är en oberoende, internationell medlemsorganisation som verkar för ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar, genom sitt certifieringssystem FSC. Certifierade företag följer FSC:s regler (standarder) för skogsbruk och spårbarhet.
Om en textilvara bär STANDARD 100-märket kan du vara säker på att varje komponent i denna vara, det vill säga varje tråd, knapp och andra tillbehör, har testats för skadliga ämnen och att varan därför är ofarlig för människors hälsa. Testet utförs av oberoende OEKO-TEX®-partnerinstitut baserat på vårt omfattande OEKO-TEX®-system.
FAIRTRADE är symbolen för det internationella Fairtrade-systemet och den mest internationellt erkända etiketten för rättvis handel. När du köper produkter med något av FAIRTRADE-märkena stöder du bönder och arbetare när de förbättrar sina liv och sina samhällen. Produkter som bär dessa märken uppfyller de internationellt överenskomna Fairtrade-normerna för sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter.
Reach-förordningen innehåller bland annat regler om registrering av ämnen, förbud eller andra restriktioner för ämnen, krav på tillstånd för särskilt farliga ämnen samt regler om att informera kunder
Bokstäverna "CE" finns på många produkter som handlas på den utökade gemensamma marknaden inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EEA). De signalerar att produkter som säljs inom EEA har bedömts uppfylla höga krav på säkerhet, hälsa och miljöskydd.
Amfori BSCI implementerar internationella arbetsstandarder som skyddar arbetstagarnas rättigheter, såsom Internationella arbetsorganisationens (ILO) konventioner och deklarationer, Förenta nationernas (FN) riktlinjer om företag och mänskliga rättigheter samt riktlinjer för multinationella företag från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD).
SA8000 är en internationell standard för socialt ansvarstagande i arbetsplatser. Den utvecklades av Social Accountability International (SAI) och är utformad för att säkerställa att organisationer och företag upprätthåller goda arbetsvillkor och respekterar mänskliga rättigheter inom sina verksamheter och i sina leveranskedjor. Det innehåller bl.a. riktlinjer och krav inom exempelvis barnarbete, tvångsarbete, hälsa och säkerhet, föreningsfrihet, diskriminering, arbetsvillkor och hantering av missförhållanden.